Blog

Webrtc Webrtc Neymiş Bu Webrtc

Eğer bu bloğa geldiyseniz klasik manada ansiklopedi açıklamarından daha farklı bir tarz anlatımla karşılaşacaksınız. Eğer örnek kod vs bekliyorsanız CTRL + W’ye basabilirsiniz. Ever Webrtc ile ilgili türkçe kaynak sıkıntısını farkettim . Aynı wowza streaming enginedeki eksiklik gibi burada da bir eksiklik mevcut. Problem Türkiyede kimsenin canlı yayın yayınlama , konferans sistemleri , wowza streaming engine, webrtc gibi konularla uğraşmaması değil işini görcek kadar yapıp dip noktada bakmaması. neyse artık webrtc olayına geçelim. Webrtc nedir , ne işe yarar ? webrtc ile neler yapabiliriz bir bakalım.

Webrtc : Web tabanlı gerçek zamanlı medya iletişimi nin ingilizcesinin kısaltılmış hali. Neden webrtcye geçme durumunda kaldık ya da neden burdasınız tahmin etmeye çalışayım.

  • Flash bazlı konferans sisteminiz mevcut. Flash yüklü browserla herşey yolunda gidiyor, 3-5 10 hatta 81 kişi bağlıyorsunuz ( 81 il fantazimiz var bizim ) ve diğer kişiler izliyor. Evet evet burada rtmp kullanarak yayın yapıyoruz. Aa artık mobil cihazdanda izlenilsin yayın basılsın denildi ? talep bu yönde, ama rtmp ile yayın basmasyı librtmp vb ile mobilden başarsak bile anyı anda 4-5 yayını oynatamıyoruz ( html5 hls ile ) . Aa webrtc bunlara çözüm olabiliyor diye duydunuz.
  • Herhangi bir plugine ihtiyaç duymadan browser ile kamera yayını basmak
  • Herhangi bir plugine ihtiyaç duymadan ve bir medya sunucusu olmadan peer to peer ( eşler arası ) browser üzerinden konferans yapmak ?
  • Legacy sip sunucularından ve sip cihazlardan web browserı aramak istiyorsunuz
  • Mobil cihazlarda hızlı bir şekilde whatsapp benzeri görüntülü arama gerçekleştirebilen bir uygulama yapmak istiyorsunuz
  • Latency (gecikme ) çok fazla ve bunu 100ms 200ms’ye indirmek istiyorsunuz ( Rtmp : 3 , rtsp : 2 , hls 6 saniye geciktiği bir dünyada 0.2 saniye çok iyi di mi ?

Evet yukarıdaki tüm olaylar için webrtcyi araştırıyorsunuz. Önümüzdeki 5 yazı serisi webrtci le ilgili olacak.

Bu arada ben webrtc ile neler yaptım yapıyorum onlardan bahsediyim.

Yukarıda dediğim gibi webrtc aslında peer to peer çalışan yani siz ve karşınızdakinin browserları arası iletişim kurduran bir mekanizma. Başlangıçta dediğim gibi sizlere daha webrtc ile napabilirim aşamasındayken iceCandidateler stunlar turnlar websocketler gatewayler webrtc serverlar vs bahsetmeyeceğim zaten konuyla ilgili araştırma yaptığınızda sample codeları görecek 1-1’i rahatlıkla uygulayacaksınız.

Peki ben bahsediyim napıyorum neler yapabiliriz webrtc ile

Kurento media server ile konferans sistemi geliştiriyoruz, multiple gatewayimiz sayesinde aynı anda janus, antmedia ve wowza webrtclerine de bağlanıyoruz. Kurento diyor janus diyor ant diyor ne diyor diyebilirsiniz. Kısa şekilde şöyle özetleyim.

Dedik ya peer to peerdı bunun yapısı, eee hani servera ihtiyaç yoktu , direk iletişim kurabilirdik nerden çıktı şimdi bunlar diyebilirsiniz.

——– yine geç saat oldu ——devami gelecek

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *